Standard complet ce este suficient si necesar pt. dovedirea respectarii unui sistem de securitate alimentara pe tot lantul alimentar.
Standardul ISO 22000 specifica cerintele pentru asigurarea securitatii alimentelor unde organizatia:
• trebuie sa demonstreze abilitatile sale in a controla calitatea alimentelor;
• tinteste in a indeplini cerintele consumatorilor prin controlul asupra sigurantei si calitatii alimentelor.
HACCP
Beneficiile aplicarii unui sistem de control si gestionare a riscurilor in puncte critice (HACCP):
• integrarea procedurilor moderne ale analizei de risc si conceptului de prevenire sub aspectul protectiei sanatatii consumatorului în sistemul de management existent;
• mai mare siguranta a produsului si riscuri scazute la garantarea produsului;
• imbunatatirea semnificativa a comunicarii si cresterea nivelului de incredere intre clienti, furnizori si autoritatile de supraveghere;
• analiza sistematica, derularea unor procese sigure si eficiente în sensul sigurantei produselor alimentare si directionarea
proceselor pentru identificarea potentialelor riscuri referitoare la igiena care pot periclita sanatatea consumatorului;
• prevenirea problemelor care pot sa apara referitoare la garantarea produselor;
• ajuta firmele din industria alimentara sa devina competitive pe piata internationala